Sunday, July 10, 2011

KURSUS INTI 2011

Selangau (10 Julai 2011) : Assalamualaikum dan salam hormat buat semua... Alhamdulillah entri kali ini bakal saya bicarakan berkenaan kursus INTI ( KURSUS INTENSIF ISLAM) yang berlangsung pada 8 Julai dan berakhir pada hari ini 10 Julai 2011. Alhamdulillah, perancangan yang dilaksanakan dengan baik akhirnya bakal membuahkan hasil yang baik. Program yang asalnya akan melibatkan pelajar-pelajar SMK Sibu Jaya, SM Vokasional tetapi akhirnya hanya seorang sahaja wakil dari Sibu Jaya yang hadir dan lainnya adik-adik dari SM Vokasional dan juga wakil dari SMKA Sibu (anak kepada Cikgu Azman).

Program yang membicarakan mengenaik makrifatul insa, makrifatul Islam dan makrifatullah dijalankan secara santai dan bermanfaat. Para peserta tidak ditekankan..tetapi mereka memperoleh ilmu secara relax dan juga diberi tugasan menggunakan multimedia bagi merangsang mereka menggunakan ICT ke arah yang lebih baik. Mereka sangat mahir dan cekap dalam menggunakan ICT, menyediakan pembentangan dengan baik dan mampu menyampaikannya dengan berkesan.. Inilah pendakwah muda yang ingin kita lahirkan di bumi Sarawak..insya Allah.

Pada persepsi saya yang bersama-sama dalam menjayakan kem ini..saya melihat kem ini sangat baik, berkesan dan berkualiti untuk anak-anak remaja dan mereka tidak perlu ditekankan dengan perkara-perkara yang berat. Hanya cukup sekadar memberi pendedahan kepada mereka mengenai aspek Islam, pencipta dan kenal siapa diri sebenar.

Syukran semua sahabat-sahabat yang menjayakan kursus ini. Moga memberi manfaat kepada kita semua juga sebagai pendakwah di jalan Allah.

No comments: