Saturday, July 2, 2011

LARIAN 1 MURID 1 SUKAN


Selangau (2 Julai 2011) : Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua sahabat-sahabat pembaca.. Alhamdulillah diberi kekuatan untuk terus berjuang dalam jalan dakwahMu Ya Allah... Sahabat-sahabat sekalian..saja nak berkongsi pendapat dengan sahabat-sahabat sekalian mengenai dasar 1 murid 1 sukan yang diperkenalkan oleh kerajaan. Harini 2 Julai 2011, serentak 1 Malaysia mengadakan larian pada jam 7.45 pagi dan ia dimasukkan ke dalam Malaysian Book of Records.

Pada dasarnya melihat kepada usaha yang dilaksanakan oleh Bahagian Sukan, Alhamdulillah sangat menitikberatkan aspek sukan bagi semua murid. Justeru, seua murid Tahap 2 - Tingkatan 6 wajib menyertai sekurang-kurangnya 1 sukan dan jika lebih ia merupakan bonus kepada murid tersebut. Di samping itu juga, sebagai guru, saya melihat dasar ini jika dapat diimplementasikan dengan baik dan jayanya oleh guru-guru di sekolah, maka akan lahirlah murid yang bukan sahaja bijak dalam kademik tetapi mampu mencapai kecemerlangan dalam ko kurikulum. Sebagai guru, kita tidak inginkan anak didik kita benci dengan akademik, minat dengan sukan atau minat akademik tetapi benci sukan. Malah, apa yang kita harapkan ialah anak didik kita seimbang kedua-duanya dan mereka mampu menguasai sekurang-kurangnya 1 sukan. Kemahiran mereka bukan sahaja hanya tahu bermain, tetapi juga didedahkan cara latihan, pengadilan dan sebagainya.

Pepatah Arab menyatakan 'Al-'aqlussalim fil jismissalim" iaitu akal yang sihat datangnya dari badan yang cergas. Justeru, pengimplementasian dasar 1 murid 1 sukan ini amat baik dan ia wajar diteruskan. Apa yang diharapkan ialah peranan guru-guru dan pihak sekolah dalam mengimplementasikan dasar ini ke arah jayanya dan mencapai matlamat yang telah digariskan oleh KPM. "SUKAN UNTUK SEMUA".

No comments: