Wednesday, June 29, 2011

KEKUATAN!!! SEMANGAT!!! SOKONGAN!!!!


Selangau (29 Jun 2011) : Assalamualaikum buat semua sahabat-sahabat dan pembaca sekalian... rasa seronok menulis semalam menjadikan aku nak tulis lagi petang ini. Memandangkan ahli Persatuan Matematik petang ini tinggal 2 orang sahaja..x tahu nak buat apa...so, mereka hanya santai membaca buku-buku dan majalah manakala aku teruskan menulis dan membuat catatan dalam blog ini.

Petang ini sangat terasa nak membicarakan tentang semangat.....kekuatan... banyak facebook rakan-rakanku termasuklah diriku banyak tension..give up dan menyerah dengan keadaan sekeliling yang dialami kini. Masing-masing mencari hikmah mengapa ditempatkan di tempat sebegini?? Kuakui sukar nak biasakan diri, sukar nak tempuhkan diri dengan cabaran dan suasana sekeliling yang sangat-sangat baru dengan diri. Mungkin bagi yang aktif di IPG mengharapkan mereka dapat sekolah yang hebat, berprestasi tinggi dan mampu mengimplementasikan segala pengalaman di sekolah-sekolah sebegini. Namun, tatkala mendapat sekolah-sekolah yang jauh seberang, sukar untuk melaksanakan apa-apa yang dicita-citakan, lidah terus kelu tak terkata. Dulu aktif, kini pasif, Dulu semanagat kini tidak. Jika dahulu di dalam kelas, bercurah-curah idea dilemparkan dengan begitu semangat dalam menjayakan sesuatu program, namun kini lidah ini, terdiam seketika. Biarkan sahaja apa yang berlalu itu terus berlalu. Tak perlu untuk difikirkan buat seketika.

Namun sahabat-sahabat sekalian. Tak kan perlu kita terus begini hingga bila-bila. Pengalaman yang ada terus akan berkarat lupa dek kerana situasi yang tak secocok dengan diri kita. Itulah kita perlu sama-sama mencari kekuatan, mencari semangat dan sokongan dari insan-insan yang berhampiran.

Pertama : kita dekatkan diri dengan Allah. Pabila jauh dan sunyi dari insan-insan yang disayangi luahkan sahaja kata-kata kita dengan memanjat doa memohon kepada Allah. Hanya Allah mampu mengubahnya.

Kedua : Rajin mberhubung dengan ibu bapa yang sentiasa memahami masalah anaknya. Mohon kepada ibu agar terus berdoa untuk kita yang jauh di sini..Moga-moga dengan doa dari ibu ayah, kita sentiasa dalam rahmatNya.

Ketiga : Rajin-rajinlah berkongsi masalah dengan sahabat-sahabat melalui facebook atau yang berada di pedalaman, kongsilah dengan rakan-rakan yang sama-sama ditempatkan di sekolah berkenaan. Perkongsian begini mungkin boleh melupakan kita seketika tentang nasib dan masalah yang kita hadapi.

Keempat : Cuba kita dekatkan diri dengan guru-guru yang mungkin sama-sama merantau seperti kita. Bertanyakan mereka bagaimana mereka mampu berada di sekolah-sekolah berkenaan sehingga 3-5 tahun. Mungkin dengan sokongan yang diperoleh dari mereka, sekurang-kurangnya kita mendapat kekuatan dan semangat untuk terus berbakti.

Kelima : Sama-sama kita membuat refleksi diri, apa tugas guru? apa harapan dari anak-anak didik dari kita semu? Semoga dengan semangat yang baru setiap hari...kita dapat melakukan yang terbaik demi agama, bangsa dan negara.

Para pembaca sekalian... saya amat mengharapkan sahabat-sahabat yang jauh ditempatkan di pedalaman agar terus mengajar, terus mendidik anak bangsa seikhlas hati. Ada hikmah di sebaliknya,kita perlu mencarinya. Taqarrub Ilallah, doa senjata orang mukmin. Moga-moga segala keringat dan titik peluh kita mengajar, dikira ibadat oleh Allah. amin..

No comments: